Kaukolämpö

HELPPO, LUOTETTAVA, TALOUDELLINEN, YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN

Kaukolämpö on kaupungissa sijaitsevalle kiinteistölle helpoin ja turvallisin ratkaisu. Lämpöä ja lämmintä käyttövettä on tarjolla riittävästi kaikissa olosuhteissa. Kaukolämmön parhaita puolia ovat taloudellisuus, luotettavuus ja huolettomuus asukkaalle, sillä järjestelmät ovat toimintavarmoja ja pitkäikäisiä. Lämmöntuotannosta ja jakeluverkonkäytöstä sekä kunnossapidosta vastaa lämpöyhtiö. Imatran Lämpö Oy on täysin Imatran kaupungin omistama yhtiö.

Puolueettomat laskelmat osoittavat, että kaukolämpö on kilpailukykyinen muiden lämmitysmuotojen kanssa. Lisäksi Imatralla uudet biolämpölaitokset edesauttavat positiivista hintakehitystä ja edelleen parantavat kaukolämmön kilpailukykyä. Noin 98 % lämmöstä voidaan tuottaa ympäristöystävällisesti kotimaista biopolttoainetta hyödyntäen.

Asiakkaan kaukolämpölaitteet eivät aiheuta ympäristöriskiä, koska kiertoaineena on vesi ja lämmönjakokeskus itse on tehty hyvin tunnetuista, määrältään ja ympäristövaikutuksiltaan optimoiduista materiaaleista. Kaukolämmön kuluttajalaitteet on suunniteltu ja toteutettu Energiateollisuus ry:n suositusten mukaisesti.

Asennusohjeet

Asennusohjeet

Pientalon tekninen laitetila
(omakotitalo, paritalo)

 1. Kaukolämpö –> Lämmönjakokeskus
 2. Maakaasu –> Kattila
 3. Sähkö –> Lämminvesivaraaja
 4. Lämmönmittauskeskus
 5. Vesimittari
 6. Sähköpääkeskus
 • Vesipiste
 • Lattiakaivo
 • Avainsäiliö

Laitetilan suositeltava vähimmäiskoko on 1200 x 1600 mm.
Vähimmäismitat ja lämmönmittauskeskuksen tilantarve tulee tarkistaa lämpölaitokselta.
Lämmönmittauskeskuksen ja sähköpääkeskuksen eteen tulee jäädä vapaata huoltotilaa 800 mm.
Sähköpääkeskuksen yläpuolelle ei saa sijoittaa putkistoja tai kanavia.
Tilan sisäpuolisten pintakerrosten syttymisherkkyys-/ palolevittämisvaatimuksena on 1/l, mikä käytännössä tarkoittaa betoni-, tiili-, lujalevy-, tms. hyväksyttyä pintaa.

Rivitalon (3-18 as) ja pienhallin yms. tekninen laitetila

Laitetilan koko määritellään asennettavien laitteiden tilantarpeen mukaan. Lämmönmittauskeskuksen ja sähköpääkeskuksen eteen tulee jäädä vapaata huoltotilaa 800 mm. Sähköpääkeskuksen yläpuolelle ei saa sijoittaa putkistoja tai kanavia. Tilan sisäpuolisten pintakerrosten syttymisherkkyys- /palolevittämisvaatimuksena on 1/I, mikä käytännössä tarkoittaa betoni-, tiili-, lujalevy-, tms. hyväksyttyä pintaa.

Esimerkkikulutuksia

Esimerkkikulutuksia

Esimerkkejä kaukolämmityksen kulutuksista:

Ominaiskulutus keskimäärin sisältäen käyttöveden lämmitykseen

 • pientalot 44 kWh/m3
 • rivitalot 58 kWh/m3
 • kerrostalot 55 kWh/m3

Kulutus keskimäärin vuodessa

 • pientalo (500 m3) 22 MWh
 • rivitalo (2000 m3) 116 MWh
 • kerrostalo (5000 m3) 285 MWh
 • kerrostalo (10 000 m3) 550 MWh

Kaukolämpöverkko

Kaukolämpöverkko

Imatran Lämpö Oy:n kaukolämpöverkon johtopituus on 87,3 kanavakilometriä. Vuonna 2019 kaukolämpöjohtoa rakennettiin 1,9 kanavakilometriä.

Verkostokartan voit katsoa tästä.

Mittaus ja säätö

Mittaus ja säätö

Käytetyn lämpöenergian määrä saadaan, kun lämmönsiirtimien kautta kulkenut kaukolämpöveden määrä kerrotaan virtauksessa tapahtuneella kaukolämpöveden lämmönluovutuksella eli jäähtymällä. Kaukolämpöveden suuri jäähtymä on merkki laitteiden toimivuudesta ja oikeista säädöistä. Jos keskimääräinen jäähtymä on alle 25 °C, niin syy on aihetta selvittää. Hyvä jäähtymä on ostajan ja myyjän yhteinen etu.

Lämmön kulutus (kWh) = lämpötilaero (jäähdytys ºC) x kaukolämmön kiertovesimäärä (m³) x veden ominaiskerroin 1,163

Vesikiertoisen lämmityksen säätö toteutetaan yleensä siten, että säätöautomatiikka muuttaa patteriverkoston lämpötilaa ulkolämpötilan muuttuessa. Mitä kylmempää ulkona on, sitä lämpimämpää on pattereille menevä vesi. Muutoksen suuruuteen ulkolämpötilaan nähden voidaan vaikuttaa asettamalla säätökeskukseen sopiva säätökäyrä.

Huone/patterikohtaisena säätönä on termostaattiset patteriventtiilit, jotka pyrkivät pitämään huonelämpötilan asetusarvossaan patterissa kiertävää vesivirtaa säätelemällä. Venttiilit eivät onnistu kiitettävästi tehtävässään, jos veden lämpötila ei ole sopiva. Liian kuuma vesi saattaa tehdä säädöstä huojuvan, jolloin patterit ovat väliin kuumia ja väliin kylmiä.